top of page

Spansk højreparti er mere end fordoblet ved valg

Spaniens parlamentsvalg giver dødt løb mellem blokkene, hvilket igen kan gøre det svært at danne regering.


Af Frederik Avenstrup


Spaniens splittede parlament ser ikke umiddelbart ud til at være blevet mindre fragmenteret efter det sidste valg her i november måned.


Det socialdemokratiske PSOE med den fungerende premierminister, Pedro Sánchez, i spidsen bliver det største parti med 120 af de 350 pladser i landets parlament.


Det konservative Partido Popular (PP) får 89 mandater. Det er en fremgang fra de 66 mandater, partiet havde hidtil.


Der er 350 pladser i parlamentets underhus, så der skal 176 mandater til at have flertal.


Det indvandringskritiske højreparti Vox stormede frem, der var lagt op til et godt valg for dem, men ingen havde regnet med at de ville storme frem på den måde, de fik 52 pladser i parlamentet. Dermed har det kun seks år gamle parti mere end fordoblet sine mandater.


I Spanien har man hidtil ikke oplevet den fremgang for højrenationalistiske partier, som andre lande i Europa har set i de seneste år.


Vælgeropbakning til Vox

Men vreden over det politiske dødvande, som landet befinder sig i, indvandring og den separatisme, der kommer tydeligt til udtryk i Catalonien, har styrket vælgeropbakningen til Vox, skriver nyhedsbureauet Reuters.


»Jeg er meget begejstret over, at der er en genkomst af værdier i Spanien, og dette parti er i mine øjne de eneste, der forsvarer dem«, siger den 68-årige pensionist Maria Dolores Cuevas.


En anden vælger, den 64-årige pensionerede historielærer Esperanza de Antonio, betegner højrefløjspartiet som en fare for demokratiet.


»Det siger jeg, fordi jeg har undervist i fascisme i 30 år«, sagde hun tidligere på dagen, da Reuters talte med hende ved et valgsted.


På et af valgmøderne gav partileder Santiago Abascal opskriften på, hvordan Spanien én gang for alle gør op med løsrivelseskræfterne.


»Der finder et permanent og systematisk statskup sted i Catalonien, men skiftende spanske regeringer lukker øjnene«, sagde han forleden i et interview på tv-stationen La Sexta, og hans løsning på uroen i Catalonien falder i tre dele.


Selvstyreordningerne for Catalonien, Baskerlandet og Galicien, som blev indført med forfatningen fra 1978, skal ophæves, løsrivelsespartierne skal forbydes, og den catalanske regeringschef, Quim Torra, skal anholdes.


»Vi skal genskabe Spaniens enhed«, lyder det fra ham igen og igen på valgmøder over hele landet, mens tilhængerne svinger spanske flag og jubler, når han protesterer mod den planlagte destruktion af det gigantiske gravmæle for diktatoren Francisco Franco.


Dog ser de fleste spaniere ikke VOX som løsningen til problemet, da partiet minder stærkt om Francos idealer og mange ser det som en tilbagegang i Spaniens demokrati og kvindernes rettigheder.


Ciudadanos værste valg

Centrum-højrepartiet Ciudadanos måtte nøjes med ti mandater. Det er en markant tilbagegang i forhold til de 57 pladser, partiet fik ved valget for godt et halvt år siden. Derfor valgte partiets leder Albert Rivera allerede at mødes med partiets ledelse, dagen efter valget. Efter mødet blev der afholdt et pressemøde fra hans side, hvor han kunne informere medierne om, at han valgte at gå af som partiets leder.


Unidas Podemos går tilbage

Det venstreorienterede Unidas Podemos, der tidligere var støtteparti for PSOE, får en tilbagegang fra 42 pladser i parlamentet til 35.


Det er anden gang i år og fjerde gang på fire år, at spanierne bliver bedt om at gå til stemmeurnerne og vælge et nyt parlament.


Siden valget i april har den fungerende spanske premierminister, Pedro Sánchez fra PSOE, forgæves forsøgt at danne en regering med støtte fra Unidas Podemos.


Efter dette valg er Sánchezs situation på ingen måder blevet forbedret, da UP resultat er blevet forringet og derfor blevet nødt til at få støtte fra separatistpartierne, for et muligt flertal og undgå at holde valg i utide igen.


Nu vil tiden vise om Spaniens politikere endelig har erkendt at det med blokpolitik er noget fra de gamle historiebøger og der nu skal forhandles som aldrig før, over midten. Så Spanien engang for alle kan få den politiske ro og balance de fortjener, så landet kan komme sig efter den lange periode i uvished.

27 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Solkysten-logo.gif
bottom of page